Raktárkomplexummal bővült a Novochem Kft. Százhalombattán
2021-04-22
A legmodernebb követelményeknek megfelelő egységet adtak át a százhalombattai ipari parkban április 12-én. Az ünnepélyes avatáson jelen volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, Vezér Mihály a város polgármestere és Nagy Balázs alpolgármester.
Szijjártó Péter elmondta, hogy a világ 14 országában jelen lévő német vegyi cégcsoport, az Overlack AG. százszázalékos tulajdonában lévő Novochem 800 millió forintos beruházást hajtott végre Százhalombattán. A cégcsoport egyik legmodernebb telephelye jött létre, ahol lehetőség nyílik a veszélyes vegyi anyagok biztonságos tárolására, kezelésére. Kialakítottak egy termékfejlesztési laboratóriumot is, amely magasan képzett vegyészmérnökök számára biztosít új munkahelyeket. Azért is fontos ez a beruházás, mert a magyar gazdaság gerincoszlopát adó elektromos autóipar alapvetően ilyen veszélyes anyagokkal dolgozik. A miniszter kiemelte, hogy a koronavírus okozta válság megoldásában nagy szerep jutott a Magyarországon működő, német tulajdonban lévő vállalatoknak, mivel folyamatosan bizalmat szavaztak Magyarországnak és kihasználták a számukra kedvező gazdasági környezetet. Magyarországra hozták a világ más tájairól kapacitásaikat, így hozzájárultak ahhoz, hogy hazánk a válság utáni új gazdasági környezet nyertesei közé tartozhasson.
Szijjártó Péter kitért arra, hogy az egészségügyi és gazdasági válságra adott magyar válasz bevált, ami annak köszönhető, hogy a kormány nem elégedett meg a brüsszeli vakcinabeszerzésekkel, és nem csak segélyekkel akarta ellentételezni a növekvő munkanélküliséget. Magyarország azzal, hogy a vállalkozások számára beruházásösztönzési programot indított, meggátolta a tömeges munkanélküliség kialakulását, mivel a kapacitásaikat, technológiájukat fejlesztő cégeknek nyújtott támogatást ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a vállalkozások ne bocsájtsanak el munkaerőt.
Bóna Zoltán a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Batta Ipari Park 2001-ben kezdte meg működését, azóta is töretlenül fejlődött, napjainkra szinte betelt a terület. Százhalombatta, ideális természetföldrajzi adottságai által, kiváló lehetőséget biztosít a beruházásokhoz, mert közel van a fővároshoz, autópálya és vasúti kapcsolattal rendelkezik, gyorsan elérhető az M0-ás körgyűrű, valamint dunai kikötője is van. A magyar cégek mellett német, amerikai, japán, svéd és luxemburgi vállalkozások is megtelepedtek Százhalombattán. Külön büszkeség, hogy a park elnyerte az Ipari Parkok Egyesülete által adományozott Batta Tudományos és Technológiai Park címet 2016-ban.
A képviselő szólt arról is, hogy a kormány számos fejlesztést hajtott végre a városban és a térségben az elmúlt években. Kiemelte a M0-ás folyamatos korszerűsítését, bővítését, de rendkívül jelentős a rég nem látott mértékű Kelenföld – Pusztaszabolcs vasútvonal fejlesztése is. Utóbbi révén közvetlen kapcsolat lesz majd a város és az ipari park között, mert az eddigi szintbeli kereszteződést felüljáró váltja ki legkésőbb május közepétől.
A 8. számú választókerület egészére kitérve Bóna Zoltán hangsúlyozta, hogy a szigetszentmiklósi, a dunaharaszti és a dunavarsányi ipari parkok szintén soha nem látott fejlődést mutattak az elmúlt évtizedben, 100 ezres nagyságrendű munkahelyet teremtve, ami hozzájárult a déli agglomeráció fellendítéséhez. Vezér Mihály polgármester úgy fogalmazott, hogy a Novochem Kft. által megvalósított fejlesztés fontos üzenete, hogy a cég bízik a jövőben, a meglévő kapacitások bővítése pedig legalább egy tucat új munkahelyet, továbbá iparűzési adóbevételt jelent a város számára. A beruházás tovább erősíti Százhalombatta ipari versenyképességét, valamint növeli gazdasági potenciálját. A Batta Ipari Parkban jelenleg hat ország képviseletében 65 vállalkozás működik, köztük legtöbb hazai tulajdonú, a cégek összesen mintegy 1600 munkahelyet biztosítanak.
A városvezető emlékeztetett arra, hogy a képviselő-testületben sokan kritikusan álltak azon 2000-ben tett felvetéséhez, hogy hozzanak létre ipari parkot, mondván, hogy ezen elképzelés már megkésett. Bár Magyarországon az ilyen létesítmények az 1990-es évek közepén indultak virágzásnak, ő azonban hitt abban, hogy ennek ellenére jó döntés született, amit igazolt is az idő. A jelenlegi mintegy 90 hektáros terület 5-6 hektár híján betelt, ide csendes tevékenységet folytató cégeket várnak. Közel 60 hektáron még mód van bővítésre a déli részen, ami zöld beruházásnak adhat majd helyet. A tulajdonos gazdákkal megállapodtak, hogy közösen hasznosítják majd a bevont területeket, addig azonban ezeken folytatódhat a mezőgazdasági tevékenység. Vezér Mihály bízik abban, hogy a bővítés belátható időn belül sikerrel zárul, így még több munkahely és adóbevétel érkezik Százhalombattára. A több mint 60 éves múlttal rendelkező Novochem Kft. ezen a néven 2003 óta foglalkozik vegyi anyagok kereskedelmével és disztribúciójával Magyarországon, valamint a kelet- és dél-európai országokban – olvasható cég honlapján. Magyarország több pontján rendelkezik raktárakkal. Vegyi anyagok, agrokemikáliák, műanyagok és ipari szerelvények értékesítésével foglalkozó üzletágai több ipari szegmenst szolgálnak ki, úgy mint olaj- és gázipar, gyógyszeripar, gép- és autógyártás, mezőgazdaság, élelmiszer és takarmány, építő-, textil-, festék és bevonóanyag, háztartási és kozmetikai ipar. A cég 2019-ben 23 milliárd forintos árbevétel mellett 356 millió forint adózott eredményt ért el, az előző évben, 2018-ban árbevétele 24,7 milliárd forint, nyeresége 457 millió forintot tett ki.

© SZÁKOM Kft. 2013 | Impresszum